Warstwowe sałatki mają to do siebie, że nie tylko niezwykle efektownie się prezentują, ale przede wszystkim rewelacyjnie smakują. Zaskakują bowiem niepowtarzalnym smakiem, a wszystko to dzięki harmonijnemu połączeniu wielu składników, często znacząco różniących się konsystencją, jak i walorami smakowymi. Tego rodzaju przekąska może być przyrządzona z rozmaitych produktów, ale najlepsza w smaku jest sałatka z tuńczykiem. Warto ją przygotować, wykorzystując nasz sprawdzony przepis.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem to przepyszna przekąska na różne okazje. Rewelacyjnie wygląda podana w dużej, szklanej misce, w której wyraźnie są widoczne poszczególne jej warstwy. Niezwykle atrakcyjnie prezentuje się również w pojedynczych porcjach, koniecznie podawana w wysokich szklanych naczyniach. W każdym wydaniu sałatka przekładana z tuńczykiem wygląda perfekcyjnie, a jeszcze lepiej smakuje. W takim razie jak zrobić to przepyszne danie? Okazuje się, że jej przyrządzenie nie jest zbyt kłopotliwe, a uzyskany efekt, wart jest pracy włożonej w jej przygotowanie.
Sałatka z tuńczyka to danie, które wymaga użycia wielu składników. Trzeba więc przygotować puszkę tuńczyka w sosie własnym, 5 ugotowanych jaj, groszek i kukurydzę konserwową, około 200 g startego sera żółtego, jedną cebulę ze szczypiorkiem oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Oczywiście sałatka z tuńczykiem musi być odpowiednio doprawiona. Sos przygotowany na bazie majonezu dekoracyjnego WINIARY, połączonego z jogurtem naturalnym i musztardą będzie idealnym dopełnieniem smaku tej wyjątkowej przekąski.
Aby przyrządzić szybką sałatkę z tuńczykiem, należy dokładnie odsączyć z zalewy konserwowe warzywa, a także tuńczyka. Ugotowane jajka obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, żółtka na drobnych, do osobnego naczynia. Cebulę ze szczypiorkiem należy drobno posiekać. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, można zacząć układać kolejne warstwy sałatki. Na początek białka jaj, potem groszek, tuńczyk, cebula, kukurydza, warstwa żółtego sera, na niej sos majonezowy, a na koniec żółtka. Wierzch sałatki z tuńczyka udekorować natką pietruszki i tak przygotowaną podać na stół. Efekt murowany!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Ewelina